ROSARIUM

Näkyvä osa yhdistyksen toimintaa on ollut ruusutarhan eli Rosariumin ylläpitäminen ja hoitaminen. Rosariumissa kasvaa noin 400 historiallista ruusua ja sinne on kerätty kokoelma talojen ruusuja vanhoista maskulaisista pihoista. Rosarium sijaitsee Maskujoen partaalla, Nivolan alueella, ja sinne johtaa Hemminki Maskulaisen Polku museon viereltä. Alueelle on aina vapaa pääsy.  

Voit lukea lisää ”Avoimet puutarhat”-sivulta (kts. linkki). 

Rosariumin uudistaminen 

Rosariumin alue on laaja ja se vaatii jatkuvaa hoitoa pysyäkseen edustuskunnossa. Sen perustivat Masku-Seuran aktiiviset ruusuharrastajat Ruusumatami Toini Grönqvistin ohjauksessa vuonna 1998. Rosariumin hoito on ollut Masku-Seuran varassa. Kunta on antanut pienen vuosiavustuksen.

Alkuperäisten ruusuaktiivien jälkeen Rosariumin hoitoon ei ole löytynyt riittävästi uusia jatkajia. Vähitellen villiversot ovat vallanneet tilaa, lisäksi herkemmät ruusut ovat kärsineet voimakaskasvuisista naapureista ja kovista talvista. Erityisesti paikalliset ja historialliset kannat tekevät Rosariumista kuitenkin yhden alueen edustavimmista ruusutarhoista, kuten totesi Suomen Ruususeuran puheenjohtaja Michael Luther kesällä 2022. Rosariumin säilymiseksi sellaisena ryhdyttiin toimiin kesällä 2022. Rosariumin kunnostaminen sekä uudistaminen helppohoitoisemmaksi on välttämätöntä. 

Rosarium valittiin yhdeksi kohteeksi Maskun asukasbudjetin kuntalaisäänestyksessä ja kunta varasi Masbu-rahaa Rosariumin kunnostamiseen vuonna 2022. 

Kesä 2022: Rosariumin ruusut inventoitiin ja uudistusta suunniteltiin. Työhön osallistuivat useat asiantuntijat: Luken emerita ruusuasiantuntija Sirkka Juhanoja on yhdenmukaistanut nimistön ja arvioinut tarpeen kunkin ruusunkannan säilyttämiselle. Lisäksi Ruususeuran puheenjohtaja Michael Luther on arvioinut Rosariumin talonruusut. Ruusuasiantuntija, puutarhuri Mari Ranki Hongiston puutarhalta on tunnistanut ja kartoittanut yhdessä ruusuharrastaja Eija Buri-Ajangon tarhassa kasvavat ruusut. 

Kesän aikana Rosariumissa tehtiin hoitotoimia. Tekijöinä Team Rajun talkooryhmä ja Masku-Seuran väkeä, ohjaajana puutarhuri Mari Ranki, rahoitus Masbu. 

Syksy 2022: Suunnitelma ruusujen siirroista, tekijänä puutarhuri Mari Ranki. 

Marraskuu 2022 ensimmäinen kaivinkonetyö: villiintyneitä ruusuja poistettiin. Muutama ruusupensas siirrettiin nurmikon puolelle, jossa ne voidaan pitää kurissa ruohonleikkurilla. 

Loppuvuosi 2022: Kartoitetaan lisärahoitusmahdollisuuksia ja haetaan apurahoja säätiöiltä ja Kulttuurirahastolta.

Vuonna 2023 työ jatkuu joko talkoovoimin tai isommin, jos rahoitus järjestyy. Rosariumista on tarkoitus tehdä informatiivisempi jakamalla tietoa alueella menestyvistä ruusuista ja innostamalla kuntalaisia osallistumaan sen hoitoon. - Tilannepäivitys kesäkuu 2023: Rahoitusta ei ole tullut säätiöiltä, eikä edes kunnalta. Suunnitelmissa on seuraavaksi rahankeräys Rosariumin hyväksi.

Loppuvuosi 2023: Rosariumkeräys on päättynyt. Kiitos osallistuneille. Rahat käytetään pääosin uusiin ruusujen nimikyltteihin. Kerromme myöhemmin lisää. 

Pitkän tähtäimen tavoitteena on saada Rosarium ja keskuspuisto vapaa-ajan keitaaksi viimeistään vuodeksi 2032, kun Maskun kunta täyttää 800 vuotta.